Bahan-bahan
Bahagian bawah:-
1 1/2 cawan beras pulut
150 ml santan
Daun pandan
Sedikit garam
Sedikit minyak
Bahagian atasnya:-
60 gm tepung gandum
100 gm gula
250 gm santan pekat
50 gm jus pandan (sekarang ini kita kisar daun pandan tu, dulu aku tumbuk guna batu lesung dan perah untuk mendapatkan airnya)
1/2 sudu tepung jagung
Sebiji atau 2 biji telur (ikut suka)
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
Cara-cara membuatnya
Untuk lapis bawah
Beras pulut dibasuh dan rendamkan selama 2-3 jam, toskan.
Sapu rata minyak pada loyang.
Masukkan pulut ke dalam loyang.
Masukkan pula santan + garam serta daun pandan (santan hendaklah sama paras dengan pulut).
Kukus bancuhan tadi untuk selama 20 minit atau sehingga pulut dah masak.
Tekan padat pulut yang telah masak tadi. Lebih elok jika kita tekan ia menjadi seperti nasi himpit.
Untuk lapis atas
Kisar semua bahan dan tapis.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
Kukuskan lebih kurang ½ jam atau sehingga masak.
Peringatan: Seri muka ini eloklah dihidangkan ketika ianya sudah sejuk.
No comments:
Post a Comment