Monday, 19 March 2012

Bihun Goreng Singapura

Sewaktu menyediakan sarapan pagi di rumah Mak Long Rokiah pada hari Jumaat lepas, aku telah diminta untuk menyediakan Bihun Goreng Singapura.

Oleh kerana aku dah selalu menyediakan masakan ini mengikut resepi asal, jadi untuk kali ini aku buat sedikit kelainan.

Kebiasaannya bihun ini hanya menggunakan bawang putih untuk menumis, tapi kali ini aku tambah sedikit bawang merah dan halia.

Bahan-bahan yang lain aku rasa sama aje seperti yang sebelum ini, cuma ada kurangkan sos tiram dan lada sulah kerana dah ada bawang merah dan halian. Udang basah, lobak merah, kobis, sedikit bebola ikan, sedikit 'fish cake', daun bawang, daun sup, bawang goreng dan garam serta gula memang tak boleh lari bila menyediakan Bihun Goreng Singapura ini.

Alhamdulillah, bihun dapat dirasai oleh mereka-mereka yang datang awal ke rumah Mak Long Rokiah untuk membantu menjayakan Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil yang diadakan pada sebelah tengahari.

2 comments:

  1. terbaeeekkklahhhh chip....heheheee

    ReplyDelete
  2. ewah - ewah..... nak ker? meh la datang ke... Desatra.... he he he....

    ReplyDelete