Saturday, 24 March 2012

Garam Dan Gula

Ada yang bertanya pada aku, mengapa tiap kali aku masak mesti masukkan gula, tidakkah masakan itu akan terasa manis dan tidak enak untuk dinikmati?

Untuk pengetahuan kalian, memang tiap kali masuk dapur dan memasak, aku pastikan setiap masakan itu akan ditambah dengan sedikit gula dan garam untuk mendapatkan rasa yang kita kehendaki.

Caranya begini, apa yang aku amalkan adalah mencampurkan tiga bahagian garam dengan dua bahagian gula dan digaul sebati, secara tak langsung ianya akan menjadi seperti serbuk perasa. Contoh: 3 sudu makan garam dicampur dengan 2 sudu makan gula. Kemudian campuran ini digaul sebati. Jika dalam kuantiti yang banyak umpamanya 3 kilo garam dengan 2 kilo gula, adalah lebih baik jika campuran diayak. Hasilnya... hanya kalian yang cuba aje yang tahu...

 Selamat mencuba....

*Lain kali aku ajarkan kalian dengan cara-cara menyediakan tepung untuk menggoreng ayam, ikan, makanan laut, cendawan dan lain-lain. Tunggu........

2 comments:

  1. saya guna gula menggantikan ajinomoto...;)

    ReplyDelete
  2. mmm... boleh juga sebab antara asas bahan untuk ajinomoto adalah tebu!

    ReplyDelete