Thursday, 20 August 2009

Lintasan Rata

Di dalam jaringan jalan keretapi di Semenanjung Malaysia, bermula dari Padang besar di utara sehingga ke Singapura di selatan; dari Gemas ke Tumpat termasuk laluan Sungai Golok di Pantai Timur serta landasan cawangan yang terdapat di Pelabuhan Klang, Batu Caves, Pasir Gudang dan Tanjung Pelepas, terdapat sejumlah 144 lintasan rata.

Dari jumlah itu, terdapat lintasan rata yang mempunyai bentuk dan warna yang berbeza. Inilah keseronokan yang bakal anda perolehi sekiranya anda gemar untuk melihat pemandangan semasa menaiki tren di waktu siang.

3 comments:

 1. salam bro, nice blog.. nice picture, tapi kalo citer sikit pasal gambor2 tu lagi menarik kannns ..

  ReplyDelete
 2. salam dan tq bro sebab beri komen. minta maaf la sebab saya lupa sebahagian daripada tempat - tempat tu. insyallah saya akan baiki bila saya dapat info tentang lokasi lintasan rata tu.

  ReplyDelete
 3. Lintasan Rata Nombor 09 dari bawah ialah Get Ting-Tong-Ting-Tong Jalan Lahat, Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Jenis Palang (Barrier), Get nie kena tutup pada tahun 2006 oleh sebab PLBE Rawang - Ipoh. Sebuah Jejambat (Road-Over-Rail-Bridge/ROB) telah dibina bagi menggantikan Lintasan Rata tersebut. Tak jauh dari Get tu terdapat Semboyan Luar (Naik) Stesen Ipoh. Semboyan dipalang dan dilucut bongkar pada tahun 2006. Sebelah dia Stesen Minyak SHELL (sekarang kena tutup). Seberang Stesen Minyak SHELL ialah Ibu Pejabat Tenaga Nasional Berhad (TNB) Negeri Perak Darul Ridzuan.

  ILAHI Maha Mengerti! :D :D :D

  ReplyDelete