Thursday, 3 June 2010

Nombor Jersi Pemain Piala Dunia England

Berikut adalah nombor jersi rasmi pemain England sewaktu Pusingan Akhir Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan

1 David James;
2 Glen Johnson;
3 Ashley Cole;
4 Steven Gerrard;
5 Rio Ferdinand;
6 John Terry;
7 Aaron Lennon;
8 Frank Lampard;
9 Peter Crouch;
10 Wayne Rooney;
11 Joe Cole;
12 Robert Green;
13 Stephen Warnock;
14 Gareth Barry;
15 Matthew Upson;
16 James Milner;
17 Shaun Wright-Phillips;
18 Jamie Carragher;
19 Jermain Defoe;
20 Ledley King;
21 Emile Heskey;
22 Michael Carrick;
23 Joe Hart.

Wednesday, 2 June 2010

Ujian DMU 6601

Pada 25 - 27 Januari 2010, ujian serta kerja - kerja pandu uji terhadap DMU 6601 kepunyaan Jabatan Keretapi Negeri Sabah telah dilakukan di antara Stesen Tanjung Aru dan Stesen Beaufort.

Berikut adalah sebahagian petikan video semasa ujian tersebut dilakukan.
1. Video 1

2. Video 2

Terima kasih buat Saudara Wan Ridhwan di Kota Kinabalu, Sabah.

Senarai Akhir Pemain Piala Dunia England

Pengurus pasukan, Fabio Capello mengumumkan senarai 23 orang pemain untuk menggalas cabaran England dalam Pusingan Akhir Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan jam 4 petang (waktu GMT) semalam.


Pertahanan: Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Ashley Cole (Chelsea), Glen Johnson (Liverpool), Stephen Warnock (Aston Villa), Jamie Carragher (Liverpool), Ledley King (Tottenham Hotspur) dan Matthew Upson (West Ham United).

Midfield: Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Shaun Wright-Phillips (Manchester City), James Milner (Aston Villa), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea) dan Gareth Barry (Manchester City).

Penyerang: Wayne Rooney (Manchester United), Emile Heskey (Aston Villa), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur) dan Peter Crouch (Tottenham Hotspur).

Tuesday, 1 June 2010

Senarai Kelab Bertanding Dalam Liga Satu Coca Cola 2010/11

Dengan berakhirnya perlawanan play-off pada hari Sabtu dan Ahad lepas, kini lengkaplah senarai 24 pasukan yang bakal beraksi dalam Liga Satu Coca Cola musim 2010/11.Sunday, 30 May 2010

Jepun..1 England..2

Dua jaringan sendiri oleh pemain Jepun menyelamatkan pasukan England daripada mendapat malu besar dalam perlawanan persahabatan terakhir menjelang Pusingan Akhir Piala Dunia di Afrika Selatan.

Dalam perlawanan yang berlangsung di UPC Arena, Graz, Austria itu, England hanya mampu menang 2-1. Gol - gol England adalah jaringan sendiri Markus Tulio Tanaka pada minit ke-72 dan Yuji Nakazawa pada minit ke-83.

Tom Huddlestone (baju merah) kelihatan mengasari Shinji Okazaki
Jepun telah mendahului England 1 - 0 sebaik separuh masa pertama tamat menerusi jaringan Markus Tulio Tanaka pada minit ke-7.

Seramai 15,326 orang peminat bolasepak telah hadir menyaksikan barisan pemain England yang tidak bermaya sepanjang perlawanan.

England: James (Hart m45); Terry, Ferdinand, Cole, Glen Johnson (Carragher m45); Lampard, Huddlestone (Gerrard m45), Lennon (Heskey m77); Walcott (Wright-Phillips m45), Rooney dan Bent (Cole m45). Pemain simpanan yang lain: Green, Crouch, Parker, Carrick, Defoe, Upson, Dawson, Baines, Warnock, Milner dan Adam Johnson.

Selamat Hari Ulang Tahun KTMB Yang Ke 125

Tanggal 1 Jun 2010, KTMB akan berusia 125 tahun. Bermula dengan laluan pendek dari Taiping ke Kuala Sepetang (Port Weld), kini rangkaian jajaran KTMB boleh dilihat dari Padang Besar di utara hinggalah ke Singapura di selatan. Tumpat juga menjadi saksi adanya perkhidmatan keretapi di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Banyak peristiwa pahit manis yang telah dilalui sepanjang tempoh itu, tetapi perkhidmatan keretapi tetap unggul jika dibandingkan dengan lain-lain bentuk pengangkutan.

Tahniah dan Selamat Maju Jaya dari aku buat semua Warga KTMB.

SELAMAT HARI ULANG TAHUN KTMB YANG KE 125.

Penyakit Ummah

Firman Allah dalam surah al-Mulk ayat 23: "Katakanlah (wahai Muhammad) Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati(untuk kamu bersyukur) tetapi amatlah sedikit daripada kamu yang bersyukur".

Biasanya kebanyakan manusia pernah menghidap bermacam-macam penyakit, ada penyakit yang ringan dan ada penyakit yang berat, yang menyebabkan terganggu kesihatan dan terganggung kekuatan tenaga dan kecerdasannya.

Penyakit-penyakit jasmani seperti demam, selesema, batuk, sakit kepala dan sebagainya amat mudah diketahui senang pula dirawat dan banyak ubatnya. Tetapi ada penyakit-penyakit lain yang menyerang manusia dan sedang merebak di kalangan umat terutamanya umat Islam hari ini yang sukar dirawat dan sukar pula diubati, kerana penyakit-penyakit ini tidak terasa apa-apa dan tidak tahu jika ia dihinggapi penyakit.

Penyakit yang menyerang seseorang dari dalam yang memberi kesan akal fikirannya, perasaan dan emosinya. Penyakit yang dimaksudkan itu ialah penyakit sosial masyarakat atau penyakit ummah.

Sehubungan hal ini, Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Bahawa sesungguhnya umatku akan ditimpa penyakit umat atau penyakit sosial masyarakat. Sahabat-sahabat bertanya, "Apakah penyakit itu ya Rasulullah?" Sabdanya,"Iaitu penyakit kufur nikmat Allah. Penyakit sombong dan bongkak, penyakit tamak haloba, penyakit persaingan sesama kita sendiri untuk merebut kemewahan dan kemegahan dunia, penyakit benci membenci dan penyakit hasad dengki hingga berlaku kezalian dan menimbulkan huru-hara".

Stesen Dan Perhentian (Part 12)

Siri ini sudah sampai ke penghujungnya. Perjalanan kali ini adalah dari Jelatok ke Tumpat.

Perhentian Jelatok
(maaf, tiada gambar)

Perhentian Bukit Panau
Perhentian Sungai Keladi
Perhentian To' Uban
Perhentian Chica Tinggi
Stesen Pasir Mas
Perhentian Kampung Machang
Perhentian Bunut Susu
Stesen Wakaf Bharu
Perhentian Palekbang
Perhentian Kampung Kok Pasir
Perhentian Kampung Brangan
(maaf, tiada gambar)

Stesen Tumpat