Friday, 9 March 2012

Sumbangan Dari Syarikat Unilever..... Thanks ALLAH

Alhamdulillah...Rezeki dari Allah buat anak-anak Yatim Bait Al-Amin. Baru-baru ini Ayah Lan menerima panggilan telefon dari Syarikat Unilever untuk menerima sumbangan berbentuk "Tea Lipton 3 In 1" dan juga serbuk pencuci pakaian.

Pihak Bait Al-Amin telah menerimanya dengan penuh kesyukuran. Sekurang-kurangnya kenikmatan yang dikurniakan itu dapat dirasai bersama oleh anak-anak di sini.
 
Untuk mengambil produk tersebut di Syarikat Unilever di Batu Caves, Selangor pihak pengurusan telah meminta bantuan Rafidi dan Azwan untuk menguruskannya..
Subhanallah... punyalah banyak produk yang dibawa balik. Alhamdulillah... memandangkan jumlah sumbangan yang diterima agak banyak, Ayah Lan dan Abi telah memanjangkan rezeki yang lebih ini kepada rumah-rumah kebajikan yang berhampiran...
 
Syukur rezeki dari Allah dapat kami kongsi bersama... 
 
Alhamdulillah.

Hadith Pilihan

Elakkan berkata "KALAU"

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:”Sekiranya (kalau) aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘kalau’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”

Riwayat Muslim

Brighton..2 Cardiff City..2


Satu lagi gol lewat permainan dan satu lagi mata yang dapat dipungut oleh brighton pada perlawanan awal pagi ini (Rabu, 7 Mac 2012) setelah hanya mampu seri 2-2 ketika menentang pasukan Cardiff City di Stadium Amex.

Pemain antarabangsa Wales, Sam Vokes melukakan hati teman senegaranya apabila menyumbat gol penyamaan lewat perlawanan buat Brighton.

Dengan perlawanan cuma tinggal seminit dan Brighton sedang ketinggalan 1-2, Vokes yang masuk sebagai pemain gantian telah menjaringkan gol yang dicari dari sudut sukar untuk memastikan Brighton mengekalkan rekod tanpa kalah dalam liga sejak awal tahun 2012 ini.

Pengurus pasukan Gus Poyet membuat satu perubahan terhadap kesebelasan utama yang seri 1-1 di Doncaster Rovers pada hari Sabtu lepas, dengan menurunkan Gai Assulin mengambil tempat Will Buckley, yang cuma disenaraikan sebagai pemain simpanan.

Separuh masa pertama walaupun berkesudahan seri 0-0 tetapi begitu mendebarkan kira-kira 18,786 orang peminat bolasepak yang memenuhi Stadium Amex. Kedua-dua pasukan saling mengasak ke pintu gol lawan masing-masing, tetapi sekali lagi penyudah yang kurang tajam menyebabkan tiada gol yang terhasil.

Akhirnya pada minit ke-57, Cardiff City mendapatkan jaringan pertama menerusi Joe Mason. Brighton terus melancarkan serangan ke arah gol Cardiff City dah mendapat gol penyamaan menerusi Ashley Barnes pada minit ke-72. Kegembiraan Brighton tidak kekal lama apabila selang dua minit selepas itu Cardiff CIty kembali mendahului, kali ini menerusi satu sepakan voli yang cantik dari Peter Whittingham. Pada ketika perlawanan dilihat akan berakhir dengan kemenangan buat Cardiff City, Sam Vokes telah memperdayakan penjaga gol Cardiff City, David Marshall dengan satu rembatan deras dalam kotak penalti pada minit ke-89.

Satu mata yang diperolehi malam ini tidak begitu memadai buat Brighton yang masih mengejar tempat untuk bermain dalam 'play-off' pada penghujung musim. Cuma dua mata dari dua perlawanan terakhir sememangnya merugikan pasukan Brighton yang kini berkongsi tangga keenam Liga Kejuaraan nPower dengan Birmingham City yang masing-masing mengutip 55 mata daripada 35 perlawanan. Southampton masih di depan dengan mengutip 66 mata diikuti West Ham United (65 mata), Reading (63 mata), Middlesbrough (59 mata) dan Blackpool City (56 mata).

Perlawanan seterusnya adalah pada hari Sabtu, 10 Mac 2012 menentang Portsmouth di Stadium Amex dan akan bertandang ke Stadium Bloomfield Road untuk bertemu dengan Blackpool City pada hari Sabtu, 17 Mac 2012.

SENARAI PEMAIN

BRIGHTON: (4-4-3) Peter Brezovan; Gonzalo Jara Reyes, Gordon Greer, Adam El-Abd, Joe Mattock; Liam Bridcutt, Alan Navarro, Abdul Razak (Will Buckley 60); Gai Assulin (Craig Noone 60), Craig Mackail-Smith (Sam Vokes 60), Ashley Barnes. Pemain simpanan yang lain: Casper Ankergren (GK), Inigo Calderon.

CARDIFF CITY: (4-4-2) David Marshall; Kevin McNaughton, Mark Hudson, Ben Turner, Andrew Taylor; Don Cowie, Peter Whittingham, Aron Gunnarsson (Filip Kiss 80), Liam Lawrence; Joe Mason, Kenny Miller. Pemain simpanan yang lain: Tom Heaton (GK), Darcy Blake, Haris Vuckic, Craig Conway.

Thursday, 8 March 2012

Jawatan Kosong - Tukang K2

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia bagi mengisi kekosongan jawatan berikut:-
TUKANG K2

Kelayakan

Calon Luaran

- Berusia 18 tahun dan ke atas tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup iklan
- Mempunyai sijil kemahiran daripada IKM, ILP atau mana-mana institusi yang setaraf
- Mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dari mana-mana institusi kemahiran
- Keutamaan pada bidang mekanikal, elektrikal, elektronik dan mekatronik

Kriteria Pemilihan
- Boleh berkomunikasi dan menulis dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris
- Mempunyai tahap kesihatan yang baik
- Sedia bertukar kemana-mana lokasi di rangkaian KTMB
- Bermotivasi serta boleh bekerja dengan penyeliaan yang minima
- Bersedia dipanggil pada bila-bila masa untuk kerja-kerja kecemasan

Spesifikasi Tugas
- Memasang / menyelenggara serta menguji peralatan bagi memastikan ianya berfungsi dengan baik
- Menjalankan tugas-tugas ketukangan mengikut spesifikasi tugas yang ditetapkan oleh jabatan masing-masing 
- Membuat laporan kepada penyelia segala kerosakan dan kemalangan yang berlaku serta merekod aktiviti penyenggaraan yang dilakukan
- Lain-lain tugas yang diarahkan oleh Penyelia dari masa kesemasa

Cara Memohon

Permohonan hendaklah dibuat secara bertulis dengan menyatakan butir-butir peribadi, pengalaman, kelulusan beserta dengan salinan sijil yang berkaitan dan bagi calon luar hendaklah menyertakan sampul surat beralamat sendiri yang bersetem. Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar sebelum  26 Mac 2012 ke alamat seperti berikut:-

Pengurus BesarPengurusan Bakat dan Pembangunan OrganisasiIbu Pejabat Korporat KTM BerhadJalan Sultan Hishamuddin
50621 Kuala Lumpur.

Monday, 5 March 2012

Doncaster Rovers..1 Brighton..1

Sesungguhnya bukan mudah untuk mengharungi sesuatu perlawanan dalam Liga Kejuaraan, dan ini terbuki di Stadium Keepmoat pada hari Sabtu, 3 Mac 2012 yang lalu apabila Brighton sekadar mengutip satu mata ketika seri 1-1 menentang pasukan tuan rumah, Doncaster Rovers.

Craig Mackail-Smith memberikan gol awal buat Brighton pada minit ke-20, tetapi Doncaster yang kini menghuni tangga terbawah liga, tidak mudah mengalah dah menyamakan kedudukan pada minit ke-79 menerusi sepakan penalti El Hadji Diouf.

Brighton dilihat mudah untuk mencatat kemenangan di sini sesudah Mackail-Smith meletakkan mereka di depan pada separuh masaa pertama. Tetapi nasib tidak menyebelahi Brighton apabila pada minit ke-70, bola dikatakan terkena tangan Joe Mattock. Pengadil perlawanan tidak teragak-agak untuk memberikan sepakan penalti buat Doncaster yang sekaligus dilihat merentap kemenangan buat Brighton.

Gus Poyet menamakan barisan yang sama ketika menang 3-0 mengatasi Ipswich Town
dalam perlawanan yang diadakan di Stadium Amex pada hari Sabtu minggu lepas.

Adapun perubahan hanyalah di kalangan pemain simpanan apabila Craig Noone mengambil tempat Kazenga LuaLua.

Sementara itu, ketua pasukan Gordon Greer kembali ke kelab lamanya di mana beliau telah menghabiskan dua musim di situ iaitu pada tahun 2007 dan 2009. Kehadirannya disambut dengan tepukan daripada 8,964 orang peminat bolasepak yang datang menyaksikan pertarungan kedua-dua pasukan. Turut hadir adalah penyokong setia  pasukan Brighton seramai 1,105 orang.

Keputusan seri ini meletakkan Brighton di tangga ketujuh liga dengan mengumpulkan 54 mata daripada 34 perlawanan Southampton merampas kedudukan pendahulu Liga Kejuaraan nPower daripada West Ham yang kini menghuni tangga kedua. Ini diikuti pasukan Reading, Blackpool City, Middlesbrough dan Birmingham City.

Perlawanan seterusnya adalah menentang Cardiff City pada hari Rabu, 7 Mac 2012 dan Portsmouth pada hari Sabtu, 10 Mac 2012. Kedua-dua perlawanan akan dilangsungkan di Stadium Amex.

SENARAI PEMAIN

Doncaster Rovers: (4-3-3) Carl Ikeme; Pascal Chimbonda, Shelton Martis, Habib Beye, Tommy Spurr; James Coppinger (Fabien Robert 67), brian Stock (Simon Gillett 10), Giles Barnes; El-Hadji Diouf, Habib Bagayoko, James Hayter (Kyle Bennett 75). Pemain simpanan yang lain: Sam Hird, John Oster.

Brighton: (4-3-3): Peter Brezovan; Gonzalo Jara Reyes, Gordon Greer, Adam El-Abd, Joe Mattock; Alan Navarro, Liam Bridcutt, Abdul Razak (Craig Noone 61); Ashley Barnes, Craig Mackail-Smith (Sam Vokes 82), Will Buckley (Gai Assulin 82). Pemain simpanan yang lain: Casper Ankergren (GK), Inigo Calderon.