Friday, 27 July 2012

Cermin Sisi Keretapi

Aku rasa kecewa dan sedih apabila terbaca tentang laporan akhbar yang menyatakan komuter tiada cermin sisi. Aku rasa orang yang menulis berita itu adalah orang yang kurang arif tentang apa yang berlaku pada masa ini. Hendak membandingkan negara sendiri dengan negara lain, perlulah ada pemerhatian yang rapi sebelum menyiarkan berita yang pada fikiran aku kurang tepat.

Siapa kata komuter tak ada cermin sisi? Gambar di bawah ini adalah bukti yang menunjukkan tren komuter memang mempunyai cermin sisi.
 
 
Bukan komuter aje yang ada, malah lokomotif pun ada cermin sisi!
Walaupun aku bukanlah staf KTMB, tapi aku perasan yang mereka (KTMB) sentiasa mengambil berat tentang keselamatan penumpang. Selain dipasang cermin sisi pada tren komuter atau lokomotif, cermin-cermin besar diletakkan di setiap penghujung landasan tempat tren komuter berhenti. Lihat gambar di bawah ini sebagai contoh....


Berikut pula beberapa contoh cermin yang ada di platform yang sering digunakan oleh pemandu komuter sebagai panduan. Cermin-cermin itu samada berbentuk bulat ataupun empat segi terletak bersebelahan dengan papantanda 'CAR 3 STOP' atau 'CAR 6 STOP'.

 
 
 
 
 
Jadi pada akulah, walaupun tren komuter tidak dipasang dengan cermin sisi sekalipun ianya tidak menyusahkan para pemandu kerana kita semua tahu bahawa bukan calang-calang orang yang diberi tanggungjawab untuk mengendalikan samada tren KTM Komuter, ETS, SCS ataupun lokomotif untuk perkhidmatan penumpang dan kargo. Mereka adalah pemandu yang terlatih dan bersedia dari segi mental serta fizikal dalam menjalankan tugas seharian.

Apa pula kata kalian?

Monday, 23 July 2012

Jangan Menanti Lagi

katakanlah padanya 
jangan menanti lagi
kau pergi 
kini kembali hampa
yang tinggal telah berubah
tiada kasih bersama 
tiada hati sekata 
kini hilang tujuan 
musnah segala harapan 
pada teruna ku berpesan 
bersabarlah 
bertahun kau berjuang 
akhirnya kau terbuang 
kini kecewa terhina pula
dimana adil dunia

Pertambahan Kekerapan Perkhidmatan KTM Komuter Sempena Bulan Ramadan 1433H/2012

KTM Komuter sedang mencepatkan kekerapan perkhidmatan 15 minit sempena menyambut bulan Ramadan 1433H/2012 mulai 21 Julai 2012 (Sabtu). Perkhidmatan akan bermula seawal jam 4.00 petang berbanding jam 5.00 petang sebelum ini.

Tujuan penambahan ini dilakukan adalah untuk memberi keselesaan dan memudahkan pengguna yang beragama Islam yang akan pulang dari bekerja lebih awal untuk berbuka puasa. Pertambahan kekerapan perkhidmatan 15 minit ini adalah pada waktu puncak di sebelah petang pada hari berkerja sahaja (Isnin – Jumaat).

Antara pertambahan kekerapan tren setiap 15 minit  untuk laluan Batu Caves – Klang dan Bangi – Sungai Buloh adalah seperti berikut:
1. Laluan Batu Caves – Klang
  • Berlepas dari Stesen Batu Caves pada jam 1555H (3.55 petang);
  • Berlepas dari Stesen Klang pada jam 1610H (4.10 petang).
2. Laluan Bangi – Sungai Buloh
  • Berlepas dari Stesen Bangi pada jam 1548H (3.48 petang);
  • Berlepas dari Stesen Sungai Buloh pada 1616H (4.16 petang).
Manakala bagi laluan Rawang – Tanjung Malim, kekerapa tren akan disingkatkan dari 60 minit ke 40 minit.
3. Laluan Rawang – Tanjung Malim
  • Berlepas dari Stesen Rawang pada jam 0610H (6.10 pagi);
  • Berlepas dari Stesen Tanjung Malim pada 0715H (7.15 pagi).
Para penumpang dinasihatkan supaya menjaga keselamatan masing – masing  semasa menggunakan perkhidmatan KTM Komuter.