Wednesday, 22 February 2012

Hari Kelima Di Port Blair

Acara di sebelah pagi hanyalah mengemaskan beg pakaian dan pelbagai barangan cenderahati untuk dibawa pulang ke Malaysia. Lepas siap mengemas beg, aku bersama rakan-rakan yang lain menonton televisyen. Ada banyak saluran daripada berbagai bahasa untuk kalian memilihnya. Kami lebih gemarkan saluran sukan yang disiarkan dalam Bahasa Inggeris.

Sementara menanti waktu petang untuk ke Marina Park menyaksikan Perarakan Milan 12, aku tidur sebentar. Penat semalam tak hilang lagi.

Jam 12 tengahari, aku dikhabarkan bahawa bas yang membawa kami ke Marina Park akan bergerak jam 2 petang. Pemandu bas memaklumkan bahawa jalanraya menuju ke Marina Park penuh sesak dengan kenderaan membawa orang ramai yang turut sama ingin menyaksikan perarakan.

Selepas semuanya dah ada, bas pun bergerak menuju ke Pusat Bandar. Pemandu bas telah membawa kami melalui jalan yang tidak pernah kami lalui sebelum ni. Kenderaan tak berapa banyak dan kelihatan banyak bangunan kerajaan di kiri dan kanan jalan.
Kelajuan bas tiba-tiba tersekat apabila mula memasuki kawasan pusat bandar. Jalan dua hala dan jadi jalan sehala. Bandaraya Port Blair semacam ada pesta besar-besaran sebentar lagi. Yang tua mahupun yang muda, lelaki dan perempuan semuanya menuju ke Pantai Marina Park.
 
 
Oleh kerana kenderaan dah tak boleh masuk dekat dengan tempat perarakan, maka kami terpaksa turun dari bas dan berjalan kaki sejauh lebih kurang 2 kilometer untuk sampai di pentas utama. Kelihatan ramai anggota tentera dan polis berkawal di mana-mana tempat dalam kawasan perarakan tersebut.
Antara kereta (lori) berhias yang mengambil bahagian.
Cantik kan???
Inilah Pantai Marina Park yang panjangnya lebih kurang 6 atau 7 kilometer. Ianya dihias dengan bendera yang berwarna warni yang berkibar ketika ditiup angin. Cuaca pada petang ini amat panas sekali.
Jam 5 petang barulah acara bermula dengan didahului oleh penerbangan hormat sebuah helikopter yang membawa bendera Milan 12.
Ini diikuti dengan pertunjukan udara dan payung terjun.
Selepas itu perarakan pun bermula…
Tentera Darat India
Pancaragam Tentera India
Tentera Laut India
Tentera Udara India
Coast Guard India
Polis Kepulauan Andaman & Nicobar
Pancaragam Polis Kepulauan Andaman & Nicobar
Ini macam RELA atau Pertahanan Awam di tempat kita….
Pancaragam KRC
Negara Australia
Sebahagian penonton di pentas yang disediakan
Negara Bangladesh
Negara Brunei Darussalam
Negara Republik Indonesia
Negara Mauritius
Negara Myanmar
Negara New Zealand
Negara Filipina
Negara Seychelles
Negara Singapura
Negara Thailand
Selepas semua kontinjen negara peserta melintas lalu, diadakan pula pertunjukan tarian.
Orang ramai masih belum berganjak dari tempat masing-masing.
Acara tarian masih diteruskan.
Persembahan oleh Indian Air Force Warrior
Pertunjukan ‘flare’
Ini sahabat yang baru aku kenal
Sementara menanti waktu matahari jatuh, aku berjalan kaki hampir ke penghujung Marina Park. Letih la pulak, mujur ada bawa bekal air dan biskut.
Anak ini mendapat perhatian umum.
Sewaktu matahari terbenam, kapal-kapal Tentera Laut India telah melancarkan roket yang berwarna warni.
Habis sudah acara petang ini. Bro… nak pi mana tu? Gelap dah kat sini…. nanti sesat lak....
Bersama dengan warga Andaman & Nicobar, kami pun berjalan balik mencari bas. Cari punya cari akhirnya jumlah dengan bas kami, itu pun sesudah berjalan kaki sejauh hampir 5 kilometer dari tempat perarakan…
Penat tak penat lah, selepas membersihkan diri, aku pun makan malam. Tak sedar aku terlelap atas sofa di ruang tamu tempat penginapan kami….