Saturday, 24 March 2012

Perkembangan Perkhidmatan Tren Di Sektor Selatan


Berikut dengan kerja-kerja pembaikan landasan keretapi antara Renggam dengan Layang-Layang yang masih dijalankan, semua penumpang perkhidmatan Tren Antarabandar Sektor Selatan akan dibawa menggunakan perkhidmatan bas antara Stesen Kulai ke Stesen Kluang dan sebaliknya sebelum meneruskan perjalanan menaiki tren untuk menuju ke destinasi masing-masing. 

Para penumpang boleh menghubungi talian 1-300-88-5862 atau mana-mana stesen KTMB yang berhampiran untuk keterangan lanjut.

Garam Dan Gula

Ada yang bertanya pada aku, mengapa tiap kali aku masak mesti masukkan gula, tidakkah masakan itu akan terasa manis dan tidak enak untuk dinikmati?

Untuk pengetahuan kalian, memang tiap kali masuk dapur dan memasak, aku pastikan setiap masakan itu akan ditambah dengan sedikit gula dan garam untuk mendapatkan rasa yang kita kehendaki.

Caranya begini, apa yang aku amalkan adalah mencampurkan tiga bahagian garam dengan dua bahagian gula dan digaul sebati, secara tak langsung ianya akan menjadi seperti serbuk perasa. Contoh: 3 sudu makan garam dicampur dengan 2 sudu makan gula. Kemudian campuran ini digaul sebati. Jika dalam kuantiti yang banyak umpamanya 3 kilo garam dengan 2 kilo gula, adalah lebih baik jika campuran diayak. Hasilnya... hanya kalian yang cuba aje yang tahu...

 Selamat mencuba....

*Lain kali aku ajarkan kalian dengan cara-cara menyediakan tepung untuk menggoreng ayam, ikan, makanan laut, cendawan dan lain-lain. Tunggu........

Jawatan Kosong - Juruteknik Rekabentuk


Permohonan adalah dipelawa kepada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:- 

JURUTEKNIK
PEJABAT REKABENTUK, KEJURUTERAAN FLEET & PENYENGGARAAN

Kelayakan
- Tukang K2 (R06G12) yang telah berkhidmat sekurang-kurangnya 7 tahun di Jabatan Kejuruteraan Fleet & penyenggaraan; ATAU
- Memiliki Sijil Rekabentuk Grafik/Industri dari Politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

 Kriteria Pemilihan
- Boleh berkomunikasi dan menulis dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris;
- Berkemahiran dalam penggunaan komputer (AutoCAD, MS Office Word,
Power Point, Excel dll.);
- Bermotivasi serta boleh bekerja bersendirian
- Pengalaman dan pengetahuan dalam stokereta adalah kelebihan

Spesifikasi Tugas 
- Membuat lukisan Kejuruteraan didalam komputer mengunakan AutoCad dan manual
- Mengemaskini data stokereta, lukisan & buku manual kedalam Database
- Membuat kerja scaning lukisan dan dokumen
- Menghadiri Mesyuarat SIC sebagai 'Committee Member'
- Memberi maklumat teknikal kepada pembekal dan kontraktor KTMB
dengan keizinan.

Cara Memohon
 
Permohonan hendaklah dibuat secara bertulis dengan menyatakan pengalaman, butir-butir peribadi berserta dengan salinan sijil-sijil persekolahan, sekeping gambar berukuran pasport  dan sampul surat beralamat sendiri (ukuran 4” x 9”) yang bersetem. 

Permohonan yang lengkap hendaklah dihantar  tidak lewat daripada  10 April 2012  ke alamat seperti berikut:-

Pengurus Besar
Pengurusan Bakat dan Pembangunan Organisasi
Ibu Pejabat Korporat KTM Berhad
Jalan Sultan Hishamuddin
50621 K.Lumpur.

Wednesday, 21 March 2012

Lagu Dari Kamar

Dari kamar ini
Ku memandang ke luar
Suasana sepi
Seakan mencabar

Mengapa pengucapan
Tidak lahir di bibir
Seandainya berhadapan
Mudah ku tafsirkan

Sepi mengajakku
Renungi lembaranmu
Ku ulang membaca
Surat bermakna

Indahnya bahasamu
Tersusun kata kata
Kau berkias mencuri hati
Di dalam seni

Aku pun mencuba
Menciptakan madah
Sayang bagai ada
Yang tak kena

Ku mencuba lagi
Menulis puisi
Ku sendiri
Tak mengerti

Dari kamar ini
Berdiri di jendela
Aku menyaksikan
Kumbang dan bunga

Sepi mengajarku
Menulis surat rindu
Sebarisan ayat yang mudah
Kaulah yang kucinta

Brighton..2 Derby County..0


Buat kali pertama musim ini, Brighton melonjak ke tangga keempat dalam nPower Liga Kejuaraan setelah menang 2-0 mengatasi Derby County di Stadium Amex, awal pagi tadi (20 Mac 2012).

Gus Poyet melihat akan reaksi positif daripada pemainnya setelah mengalami kekalahan di Blackpool - dan beliau memperolehi apa yang dihajatinya apabila Inigo Calderon dan Ashley Barnes meledak gol untuk mengekang kemaraan Derby.

Berbekalkan beberapa perubahan pemain daripada kesebelasan yang tewas di Blackpool pada hari Sabtu lepas, Brighton memulakan sepak mula dengan bergaya dan penuh bersemangat.

Inigo Calderon dan Lewis Dunk masing-masing diturunkan dalam kesebelasan utama buat kali pertama sejak Februari 2012 mengambil tempat Adam El-Abd dan Gonzalo Jara Reyes di bahagian pertahanan. Sementara Kazenga LuaLua mengambil tempat Craig Noone dan Sam Vokes menerajui jentera serangan mengambil tempat Craig Mackail-Smith. Vicente Rodriguez pula diturunkan mengambil tempat Abdul Razak di posisi sayap kanan.

Brighton memulakan jaringan pada minit ke-10 menerusi tandukan Inigo Calderon, hasil dari sepakan sudut yang dilakukan oleh Vicente Rodriguez. Gol kedua menyusul pada minit  ke-66 menerusi Ashley Barnes yang merembat bola dari dalam petak penalti.

Persembahan yang menyakinkan ini telah menghiburkan seramai 18,412 orang penonton yang hadir. Turut serta di Stadium Amex adalah seramai 768 orang penyokong pasukan Derby County.

Dengan lain-lain keputusan semuanya menyebelahi Brighton, 'The Seagulls' melonjak dari tangga kesembilan ke tangga keempat liga dan menyaksikan impian untuk bermain dalam 'Play-off' semakin menjadi kenyataan. Southampton terus mengukuhkan kedudukan mereka sebagai pendahulu nPower Liga Kejuaraan dengan mengumpul 75 mata daripada 38 perlawanan. Ini diikuti Reading (70 mata), West Ham United (68 mata) dan Brighton (61 mata). Mengikuti rapat Brighton adalah pasukan Middlesbrough (60 mata), Birmingham City dan Blackpool City masing-masing dengan 59 mata.

Berikut adalah baki perlawanan yang melibatkan pasukan Brighton:

a. Sabtu 24 Mac 2012 melawan Nottingham Forest di City Ground.
b. Sabtu 31 Mac 2012 melawan Middlesbrough di Stadium Amex.
c. Jumaat 06 Apr 2012 melawan Burnley di Turf Moor.
d. Selasa 10 Apr 2012 melawan Reading di Stadium Amex.
e. Sabtu 14 Apr 2012 melawan West Ham United di The Boleyn Ground (nama lama Upton Park).
f. Selasa 17 Apr 2012 melawan Watford di Vicarage Road.
g. Sabtu 21 Apr 2012 melawan Birmingham City di Stadium Amex.
h. Sabtu 28 Apr 2012 melawan Barnsley di Stadium Oakwell.

SENARAI PEMAIN
Brighton: (4-4-2) Peter Brezovan; Inigo Calderon, Gordon Greer, Lewis Dunk, Joe Mattock; Liam Bridcutt, Alan Navarro, Rodrigues Vicente (Abdul Razak 83), Kazenga LuaLua (Craig Noone 81); Ashley Barnes, Sam Vokes (Craig Mackail-Smith 61). pemain simpanan yang lain: Casper Ankergren (GK), Romain Vincelot.

Derby County: (4-4-2) Frank Fielding; Tom Naylor, Jason Shackell, Jake Buxton, Gareth Roberts; Paul Green, Jeff Hendrick, James Bailey (Ryan Connolly 66), Steve Davies (Callum Ball 81); Nathan Tyson (Ben Davies 69), Theo Robinson. Pemain simpanan yang lain: James Severn (GK), Tom Carroll.

Gangguan Perkidmatan Tren Intercity - Sektor Selatan


21 Mac 2012 – Perkhidmatan KTM Antarabandar di Sektor Selatan mengalami gangguan ekoran daripada kegelinciran tren kargo yang berlaku di kilometer 693.75 di antara Renggam – Layang-Layang pada jam 3.40 pagi tadi. 

Sebanyak dua daripada 26 gerabak yang membawa muatan gula telah tergelincir dari landasan yang menghalang laluan bagi semua jenis perkhidmatan tren. Tren barang yang tergelincir ini adalah dalam perjalanan dari Depot Gula MSM Prai, Butterworth ke Depot Gula MSM Tampoi, Johor Bahru. 

Perkhidmatan KTM Intercity yang mengalami gangguan adalah:

1.     
Tren No. 2 – Ekspres Rakyat (Woodlands – Butterworth)Perkhidmatan tren akan ditamatkan di stesen Kulai dan para penumpang akan meneruskan perjalanan menggunakan bas ke Sentral Kuala Lumpur
2. Tren No. 14 – Ekspres Sinaran Timur (Woodlands – Tumpat)Perkhidmatan tren dibatalkan
3.
Tren No. 19 – Malayan Tiger Train (Tumpat – JB Sentral)Perkhidmatan tren akan ditamatkan di stesen Kluang sahaja
4.
Tren No. 25 – Ekspres Senandung Sutera (Sentral Kuala Lumpur – Woodlands)Perkhidmatan tren akan ditamatkan di stesen Kluang dan para penumpang akan meneruskan perjalanan Sentral Kuala Lumpur menggunakan bas.
5. Tren No. 27 – Ekspres Senandung Timuran (Tumpat – Woodlands)Perkhidmatan tren akan ditamatkan di stesen Kluang dan para penumpang akan meneruskan perjalanan ke Woodlands menggunakan bas
6.
Tren No. 61 – Shuttle (Gemas – Woodlands)Perkhidmatan tren akan ditamatkan di stesen Kluang sahaja
7.
Tren No. 92 – Shuttle (Woodlands – Kuala Lipis)Perkhidmatan tren akan bermula di stesen Kluang

Menurut kenyataan rasmi oleh KTMB menerusi laman sesawangnya, para pelanggan boleh mendapatkan pemulangan tambang penuh untuk perkhidmatan yang dibatalkan atau menukar semula tarikh perjalanan. Kerja-kerja membaikpulih landasan sedang dijalankan dan pihak kami akan memaklumkan perkembangan terkini dari masa ke masa.

Pihak KTM Berhad juga memohon maaf di atas segala kesulitan. Untuk maklumat lanjut, kalian boleh menghubungi talian KTMB Care Line 1-300-885862.


* Aku turut berdukacita dengan apa yang berlaku. Para pekerja telah membaiki landasan dengan seikhlas yang mungkin tetapi mungkin struktur tanah yang tidak begitu mampat, telah menyebabkan berlakunya satu lagi kegelinciran.

Aku berharap mereka-mereka yang berkenaan banyak-banyak bersabar dan tidak memaksa pekerja-pekerja membaiki landasan dengan segera. Mereka pun insan biasa, penat hari semalam tak habis lagi dah datang penat baru.....

Aku juga harap tiada pihak-pihak lain terutamanya pengusaha bas yang mengambil kesempatan atas kegelinciran ini untuk menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan bas selepas ini.

Keretapi kalau tergelincir tak ramai yang mati atau cedera; tapi jika bas mengalami kemalangan, ramai yang mati dan mengalami kecederaan parah.

Sokonglah perkhidmatan keretapi kerana dengan adanya perkhidmatan keretapi dahulu, negara ini dapat berkembang seperti hari ini. Sejarah  membuktikan bahawa perkhidmatan keretapi telah memberi banyak jasa baktinya kepada semua rakyat Malaysia.

KTMB - tiada tandingan dalam perkhidmatan rel di Malaysia.

Tuesday, 20 March 2012

Blackpool City..3 Brighton..1


Akhirnya rekod tanpa kalah tahun 2012 lebur di Bloomfield Road apabila Brighton tewas 1-3 kepada pasukan tuan rumah, Blackpool City dalam perlawanan menarik pada hari Sabtu, 17 Mac 2012.

Sungguhpun mendahului pada minit ke-7 menerusi Joe Mattock, barisan pertahanan Brighton tidak mampu untuk mengekang serangan bertali arus barisan penyerang Blackpool dan terpaksa menyerah dengan tiga gol yang dijaringkan oleh Ian Evatt (minit ke-37) serta dua jaringan Kevin Phillipis (minit ke-39 dan minit ke-79).

Brighton yang berusaha untuk mencari gol terus berada dalam keadaan tertekan apabila Gonzalo Jara Reyes dibuang padang pada minit ke-57, gara-gara asakan kerasnya terhadap Keith Southern.

Gus Poyet membuat dua perubahan terhadap kesebelasan utama yang menang ke atas Portsmouth pada 10 Mac 2012, dengan Vicente Rodriguez membuat menampilan bersama kesebelasan utama baut kali pertama sejak bulan Oktober 2011. Pemain tengah dari Sepanyol itu mengambil tempat will Buckley.

Sementara itu, Craig Mackail-Smith kembali mengetuai barisan serangan mengambil tempat Sam Vokes yang diletakkan sebagai simpanan.

Tiada apa yang dapat membantu Brighton dalam mempertahanan gol dari dibolosi, tambahan pula pasukan tuan rumah mendapat sokongan daripada 12,782 orang penyokong setia mereka yang juga mahukan Blackpool City beraksi dalam Liga Perdana Inggeris pada musim akan datang.

Dengan keputusan seri ini, Brighton turun ke tangga ke-7 Liga Kejuaraan dengan mengumpulkan 58 mata daripada 37 perlawanan, berkongsi kedudukan dengan pasukan Hull City dan Cardiff City. Southampton masih unggul di pesada liga dengan mengumpul 72 mata diikuti Reading (70 mata), West Ham United (67 mata), serta Birmingham City, Blackpool City dan Middlesbrough (masing-masing mengutip 59 mata)

Perlawanan seterusnya adalah menentang Derby County pada hari Selasa, 20 Mac 2012 di Stadium Amex dan menentang pasukan Nottingham Forest di City Ground, Notts pada hari Sabtu 24 Mac 2012.

SENARAI PEMAIN

Blackpool: (4-4-2) Matthew Gilks; Neal Eardley, Ian Evatt, Alex Baptiste, Stephen Crainey; Barry Ferguson, Keith Southern, Gary Taylor-Fletcher, Thomas Ince (Lomana Tresor LuaLua 70); Matt Phillips (Nouho Dicko 70), Kevin Phillips (Roman Bedner 70). Pemain simpanan yang lain: Angel Martinez, Craig Cathcart.

Brighton: (4-4-2) Peter Brezovan; Gonzalo Jara Reyes, Gordon Greer, Adam El-Abd, Joe Mattock; Liam Bridcutt, Alan Navarro, Rodriguez Vicente (Will Buckley 72),  Craig Noone (Inigo Calderon 60); Craig Mackail-Smith (Sam Vokes 75), Ashley Barnes. Pemain simpanan yang lain: Casper Ankergren (GK), Kazenga LuaLua.

Jawatan Kosong - Kerani Kaunter ( ETS/ICE/Komuter)

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia bagi mengisi kekosongan jawatan berikut di Keretapi Tanah Melayu Berhad. 

KERANI KAUNTER
(PERKHIDMATAN ETS/ ANTARABANDAR /KOMUTER)

Kelayakan
- Calon hendaklah berumur tidak melebihi 30 tahun
- Lulus Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
- Mendapat kepujian dalam Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) serta lulus dalam  Matematik serta Bahasa Inggeris.
- Bermotivasi  dan  mempunyai kemahiran perkhidmatan pelanggan yang baik.
- Boleh berkomunikasi dengan baik di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.
- Sedia bertugas mengikut  syif.
- Bersedia bertugas di mana-mana lokasi di dalam rangkaian perkhidmatan KTMB.

Spesifikasi Tugas
- Bertanggung jawab mengenai urusan pelanggan di kaunter tiket berkaitan pembelian dan tempahan tiket.
- Bertanggung jawab untuk menyampaikan maklumat terkini mengenai perkhidmatan yang disediakan kepada para pelanggan.
- Mengendali akaun dan penyata penjualan tiket.
- Melayani pertanyaan pelanggan samada di kaunter tiket atau kaunter pertanyaan secara berdepan atau melalui telefon.

 Tarikh:
21 hingga 22 Mac 2012
 Lokasi:
1st Class Lounge , Aras 3, KL Sentral,
 Masa Pendaftaran:
9.00 pagi – 2.00 petang

Sila bawa bersama:
- Kad pengenalan
- Sijil-sijil asal persekolahan
- 1 salinan fotostat kad pengenalan dan sijil persekolahan
- Resume berserta 1 keping gambar berukuran passport yang terkini

Monday, 19 March 2012

Bihun Goreng Singapura

Sewaktu menyediakan sarapan pagi di rumah Mak Long Rokiah pada hari Jumaat lepas, aku telah diminta untuk menyediakan Bihun Goreng Singapura.

Oleh kerana aku dah selalu menyediakan masakan ini mengikut resepi asal, jadi untuk kali ini aku buat sedikit kelainan.

Kebiasaannya bihun ini hanya menggunakan bawang putih untuk menumis, tapi kali ini aku tambah sedikit bawang merah dan halia.

Bahan-bahan yang lain aku rasa sama aje seperti yang sebelum ini, cuma ada kurangkan sos tiram dan lada sulah kerana dah ada bawang merah dan halian. Udang basah, lobak merah, kobis, sedikit bebola ikan, sedikit 'fish cake', daun bawang, daun sup, bawang goreng dan garam serta gula memang tak boleh lari bila menyediakan Bihun Goreng Singapura ini.

Alhamdulillah, bihun dapat dirasai oleh mereka-mereka yang datang awal ke rumah Mak Long Rokiah untuk membantu menjayakan Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil yang diadakan pada sebelah tengahari.


Gus Poyet won the Outstanding Managerial Achievement Award at last night's Football League Awards ceremony.

The Uruguayan was up against Dougie Freedman of Crystal Palace and former Huddersfield Town manager Lee Clark for the award, after taking Albion from a side in the lower reaches of League One to a Championship outfit in pursuit of back-to-back promotions in his first managerial position.

The award was voted for by the Football Manager community via the computer game's website as well as its Facebook and Twitter pages.
Having taken over in late 2009, Poyet built upon a successful first season by inspiring the Seagulls to the 2010/11 npower League One title in what was Poyet's first full season in charge.

This season has seen the Seagulls continue their upward progression. Whilst currently sitting in the play-off places they also completed a North East 'double' by beating Premier League teams Sunderland - in the early stages of the Carling Cup - and Newcastle United in the FA Cup.

Elsewhere, Albion defender Lewis Dunk was shortlisted for the npower Football League Young Player of the Year Award and the club's matchday programme Seagull was nominated for the Football League Programme of the Year Award; both missed out to Wilfried Zaha of Crystal Palace and Burnley's Claret and You respectively.

* Maaf, memang sengaja tidak dialihbahasakan kerana sekali sekala perlu kita memahirkan diri dalam Bahasa Inggeris.