Monday, 7 March 2011

Sejarah Pembukaan Landasan Port Weld

Ianya bermula pada 20 Februari 1880 apabila kerajaan meluluskan rancangan pembinaan jalan keretapi dari Taiping ke Teluk Kertang. Serentak dengan itu, kerja-kerja mengukur tapak landasan juga telah dimulakan. Namun atas faktor kemajuan masa depan, akhirnya landasan yang pertama di negara ini telah dibina menghubungkan Taiping dengan Kuala Sepetang. (Yang kedua jika landasan kayu antara Johor Bahru dengan Gunung Pulai diambil kira).

Oleh kerana ketiadaan Jurutera yang berpengalaman untuk membina jalan keretapi ini, seorang pekerja telah dibawa masuk dari kerajaan Ceylon (Sri Lanka) bagi membantu membina landasan ini.

Beberapa buah stesen dan perhentian telah dibina di sepanjang laluan sejauh 8½ batu itu. Antaranya adalah stesen di kawasan dua setengah batu dari pelabuhan (Matang Road) dan Batu Lima (sekarang Simpang). Seterusnya stesen di Taiping yang terletak di padang Sekolah King Edward VII sekarang ini, manakala bangunan ibu pejabat keretapi pula terletak di kawasan berhampiran Rumah Rehat sekarang.

Port Weld dipilih sebagai pelabuhan kerana keadaan Teluk Kertang tidak sesuai untuk aktiviti perkapalan. Sewaktu air pasang, ombak boleh mencecah sehingga sebelas kaki. Selain daripada itu, pemilihan Port Weld adalah kerana airnya dalam, sesuai untuk kapal bersauh atau berlabuh dan jaraknya agak dekat dengan Pulau Pinang.

Port Weld juga adalah tempat pertemuan empat kuala sungai dengan tebing berlumpur yang lembut setinggi empat kaki sewaktu air surut.

Sewaktu pembinaan landasan, banyak lembu yang mati akibat wabak penyakit lembu dan ini menyebabkan sewa kereta lembu melambung naik. Ini telah membawa orang ramai mula beralih untuk menggunakan perkhidmatan keretapi. Pada masa yang sama, perkhidmatan dari pintu ke pintu menggunakan kereta lembu mengalami kesulitan dan membebankan pengguna.

Pembinaan landasan itu yang mana adalah kemudiannya menjadi sebahagian daripan jajaran Keretapi Negeri Perak, disifatkan sebagai berjaya dengan permintaan yang semakin bertambah walaupun terdapat kekurangan stok guling (rolling stock) sejak dari mula landasan beroperasi.

Pada 12 Februari 1885, Gabenor Negeri Selat telah memeriksa landasan tersebut dalam satu perjalanan yang mengambil masa selama 40 minit.

Pada 1 Jun 1885, landasan Kuala Sepetang ke Taiping dibuka kepada trafik. Sejumlah $ 345,000.00 telah dibelanjakan sehingga tahun 1885. Kos ini termasuk pembinaan landasan, bangunan dan pembelian enjin serta gerabak juga peralatan trafik lainnya.

Perlu diketahui, Larut adalah sebuah daerah yang kaya dengan perlombongan bijih timah dan kawasan yang mempunyai banyak lombong-lombong bijih timah terletak di sepanjang laluan di antara Teluk Kertang dan Kamunting. Sebelum landasan keretapi dibina, kereta lembu telah digunakan untuk mengangkut bijih timah dari lombong bijih ke pelabuhan. Malah selepas perkhidmatan keretapi dimulakan, dalam tahun 1887, sebanyak 150 hingga 200 buah kereta lembu masih digunakan di antara dua tempat tersebut, yang mana kapal-kapal masih berlabuh di Teluk Kertang untuk kerja-kerja pemunggahan barang-barang.

Selain mengangkut bijih timah ke Port Weld, perjalanan balik keretapi akan dipenuhi dengan kayu bakau yang dijadikan kayu api secara meluas di lombong-lombong bijih timah. Sungguhpun begitu, bukan bijih timah atau kayu bakau yang menjadi penyumbang utama pendapatan kepada Keretapi Negeri Perak ketika itu sebaliknya hasil pendapat tinggi diperolehi daripada penjualan tiket untuk tren penumpang, barang-barang dan bungkusan.

Hasil pendapatann keretapi bagi tahun 1886 adalah $55,157 di mana penumpang menyumbang $17,649 dan barang-barang serta bungkusan menghasilkan pendapatan sebanyak $16,885. Hasil dari kayu bakau pula adalah $8,251. Jumlah perbelanjaan keseluruhan untuk kerja-kerja senggaraan dan pembaikan pula adalah sekitar $36,794. Pada tahun iu juga, sebuah lokomotif baru, enam gerabak kelas 3 dan sepuluh gerabak tepian sisi tinggi telah ditambah.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan di landasan itu yang beroperasi untuk berpuluh tahun lamanya terpaksa dihentikan atas sebab masalah ekonomi serta ketidakmampuan pelabuhan Port Weld menerima kapal-kapal besar untuk berlabuh.


Alam Rumahtangga

Alam rumahtangga adalah satu kehidupan yang cukup berbeza dengan alam bujang. la adalah satu alam yang mencabar. Kehidupan dalam rumahtangga menuntut persiapan seratus peratus daripada lelaki. Persiapan yang sempurna untuk menempuh alam rumahtangga akan mampu mengekalkan rumahtangga yang dibina sehingga ke akhir hayat.

Alam rumahtangga tidak dapat lari daripada krisis. Rumahtangga Rasulullah SAW sendiri pun pernah dilanda krisis. Hubungan baginda dengan Saidatina Aisyah r.a dingin kerana fitnah ke atas Saidatina Aisyah r.a. Peristiwa ini dirakamkan dalam al-Quran dalam surah an-Nuur ayat 11 bermaksud: "Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu (fitnah terhadap Aisyah) ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di Akhirat)".

Seorang sahabat bernama Saad bin al-Rabi diriwayatkan pernah menampar isterinya Habibiah binti Zaid kerana nusyuz. Habibah telah mengadu kepada ayahnya lalu diadu kepada Rasulullah SAW. Kalaulah rumahtangga bagainda dan sahabat dilanda krisis sedemikian apatah lagi rumahtangga kita. Oleh itu, menjadi satu kewajipan ke atas lelaki untuk mempertingkatkan kesabaran diri.

Pertengkaran dalam rumahtangga sering datang dan pergi. la sesuatu yang sukar untuk dielakkan kerana ikatan perkahwinan adalah berpanjangan dan kekal. Kita boleh menyimpan keburukan diri sekiranya kita bertemu untuk lima hari tetapi adalah mustahil untuk menyimpan keburukan diri sekiranya kita sentiasa hidup bersama. Oleh itu, kita akan menemui kekurangan masing-masing. la adalah lumrah rumahtangga. Kata pepatah "sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri" membawa maksud lidah dan gigi yang berumah di dalam satu mulut pun boleh tergigit, inikan pula suami dan isteri yang dulunya mempunyai latar kehidupan yang berlainan.

Cabaran rumahtangga menuntut kesabaran. Gagal bersabar akan membawa kepada kegagalan rumahtangga. Kesabaran dari lelaki adalah lebih utama kerana pada tangan lelakilah terletaknya kuasa melafazkan talak. Ramai isteri yang ditalakkan kerana kegagalan di suami untuk bersabar ketika marah. Kemarahan pula bersifat sementara. Oleh sebab itulah ramai lelaki yang menyesal kerana melafazkan talak. Lelaki yang melafazkan talak tiga lebih tinggi sesalannya.

Lelaki adalah pemimpin tertinggi dalam rumahtangga. Allah SWT menjelaskan kepimpinan lelaki ke atas wanita ini disebabkan dua faktor. Faktor pertama adalah kelebihan yang ada pada lelaki yang dikurniakan oleh Allah SWT. Faktor kedua adalah kewajipan suami memberi nafkah kepada isteri. Ini jelas dapat dilihat dalam firman Allah SWT dalam surah al-Nisa' ayat 34, bermaksud: "Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka".

Dalam menghuraikan tentang kepimpinan lelaki ke atas wanita, al-Shaykh Said Hawa menyatakan, kepimpinanan lelaki ke atas wanita ialah sebagai ketua, hakim, pendidik serta bertanggungjawab dalam memberi tunjuk ajar apabila wanita terpesong daripada landasan kebenaran.

Lelaki yang mendirikan rumahtangga mestilah mempersiapkan diri dengan ilmu kepimpinan supaya dia dapat mengharungi gelora rumahtangga dengan bijak. Dia diibaratkan nakhoda sebuah kapal. Dialah yang bertanggungjawab menentukan haluan kapal. Jika dia menetapkan utara sebagai haluan maka kapal akan ke utara, begitulah sebaliknya jika dia menetapkan selatan sebagai haluan. Keputusannya jugalah yang akan menentukan kapal tersebut mengharungi gelombang besar atau tenang air laut. Matlamat daripada perkahwinan dalam Islam adalah untuk memelihara zuriat keturunan. Bukan sekadar menjaga zuriat supaya mempunyai bapa yang sah bahkan juga menjaga zuriat agar menjadi hamba Allah SWT yang bertaqwa.

Walaupun alam rumahtangga menuntut perhatian daripada kedua-dua pihak, lelaki dan wanita, namun perhatian daripada lelaki adalah lebih utama. Lelaki telah mendapat pengiktirafan Allah SWT sebagai pemimpin tertinggi sesebuah keluarga. Keluarga adalah satu institusi kecil yang menjadi asas kepada institusi yang lebih besar seperti institusi masyarakat, daerah, negeri dan negara. Kegagalan institusi kekeluargaan membentuk ahlinya akan menyebabkan institusi-institusi yang lebih besar lemah. Sebagai contoh, sekiranya ibu bapa gagal membentuk akhlak anak-anak maka masyarakat akan terdedah dengan perangai kurang sopan remaja. Oleh itu, seorang lelaki mestilah mempersiapkan diri dengan ilmu kekeluargaan.

Sebagai kesimpulannya, krisis dalam menjalani kehidupan berumahtangga memang tidak dapat dielakkan. la pasti akan melanda, cuma berbeza tahap keseriusannya. Lelaki mempunyai peranan yang cukup besar di dalam mengatasinya dan lelaki yang membuat persiapan terbaik adalah orang yang paling berjaya menangani krisis rumahtangga.

Sunday, 6 March 2011

Pulau Tioman

Tidak berapa yang lalu, aku sempat berkunjung ke Pulau Tioman. Tujuan aku ke sana hanyalah untuk bersuka-suka. Dah lama tak singgah, jadi banyak yang baru dapat aku lihat di sana.


Brighton..4 Carlisle United..3

Brighton mencatat kemenangan 4-3 di Stadium Withdean dalam perlawanan Liga 1 nPower malam tadi.

Gus Poyet membuat dua perubahan terhadap skuad yang menang 1-0 di Yeovil dalam perlawanan pertengahan minggu, dengan Craig Noone dan Tommy Elphick kembali tersenarai dalam kesebelasan utama.

Noone mengambil tempat Chris Wood - yang kembali ke bangku simpanan - manakala Elphick mengisi tempat Adam El-Abd, yang menjalani penggantungan dua perlawanan setelah mengutip 10 kad kuning sepanjang musim ini.

Radostin Kishishev juga tersenarai sebagai pemain simpanan buat kali pertama sejak Januari 2011.

Carlise memulakan jaringan menerusi Tom Taiwo pada minit ke-3 perlawanan. Glenn Murray menyamakan kedudukan buat Brighton pada minit ke-22. Ashley Barnes menambah gol buat Brighton pada minit ke-53. Carlisle menyamakan kedudukan pada minit ke-60 menerusi Ben Marshall. Ashley Barnes menjaringkan gol pada minit ke-63 untuk menjadikan kedudukan 3-2 memihak kepada Brighton. Harry Arter menyamakan kedudukan buat Carlisle pada minit ke 91 sebelum Tim Bridcutt menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-93.

Dengan kemenangan ini, Brighton kekal di tangga teratas liga dengan mengumpul 65 mata daripada 32 perlawanan. Bournemouth mengekori di tangga kedua dengan mengumpul 61 mata daripada 34 perlawanan.

Perlawanan seterusnya buat Brighton adalah pada 8 Mac 2011 menentang Brentford di Griffin Park, Brentford.

Brighton: (4-4-2) Ankergren; Calderon, Elphick, Greer, Painter; Bennett, Bridcutt, Dicker, Noone (Wood 58); Barnes (Sandaza 90), Murray (Kishishev 70). Pemain simpanan yang lain: Brezovan (GK), Taricco, Dunk, Sparrow.

Penonton:
7466